Zelfs groente wordt gesuikerd

Aan bijna de helft (46%) van de groenten in pot of blik wordt suiker toegevoegd. Zelfs groente - hét toonbeeld van gezond - wordt zo door de voedingsindustrie met suiker bedorven. foodwatch onderzocht het assortiment groenteconserven van de grootste 4 supermarkten en hieruit bleek dat aan 79 van de 170 blikken en potten groenten (46%) suikers waren toegevoegd. Zelfs aan biologische groenten bleken suikers toegevoegd. Doordat de voedingsindustrie overal suikers aan toevoegt, tot zelfs groente aan toe, krijgen consumenten veel teveel suikers binnen en een eenzijdige smaakvoorkeur voor zoet.  

Tips voor jou

Als je groenteconserven wilt eten, kijk dan altijd goed op de ingrediëntenlijst en kies voor groenten zonder toegevoegde suiker en liefst ook zonder toegevoegd zout. Toegevoegde suikers werden onder andere gevonden in doperwten, wortels, maïs, rode kool, bieten, asperges, spruitjes, tuinbonen en kapucijners. Het suikergehalte (toegevoegd en natuurlijk samen) was het hoogst bij rode kool, die tot 10 gram suiker per 100 gram bevat. Dat is 25 gram suiker bij een dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 250 gram groente, oftewel 6 suikerklontjes. Ook bieten en maïs bevatten veel suikers, al is dat bij maïs van nature al vrij hoog.

Er bleken geen toegevoegde suikers aanwezig in sperziebonen, champignons, spinazie, boerenkool en de meeste asperges.

Kiezen voor biologische conserven is hiervoor geen oplossing: zelfs aan 6 van de 11 biologische groenten bleken suikers (rietsuiker en honing) toegevoegd. Het betroffen biologische bieten, doperwten en worteltjes.

Ook uit het merk kun je weinig conclusies trekken: zowel Bonduelle en Hak als de huismerken van AH, Jumbo, Lidl (Freshona) en Aldi (Goedland) voegen vaak suiker toe aan hun conserven.

Blijf dus etiketten lezen! Niet de voorkant vol mooie praatjes, maar de kleine lettertjes op de achterkant: de ingrediëntenlijst!
    28-12-2016 00:00
Kom je er niet uit?

Kom je er niet uit?

Wij helpen je graag via info@vital-cell-life.com.