Ondervoeding bij ouderen

Ouderen hebben minder energierijke voeding nodig dan jongere volwassenen, maar evenveel of meer voedingsstoffen, zoals vitamine D en eiwitten. Dit betekent dat ouderen meer nutriëntenrijke voeding moeten eten en minder ’lege calorieën’. Dat is niet eenvoudig: de eetlust van ouderen neemt vaak af en de inname van voeding is veelal niet toereikend om in de dagelijkse behoeftes te voorzien.

Als ouderen te weinig energie en voedingsstoffen binnen krijgen kan dit leiden tot onbedoeld gewichtsverlies en ondervoeding. Ondervoeding heeft ernstige gevolgen voor de gezondheid door verlies van spiermassa en verminderde afweer. Tevens vermindert de kwaliteit van leven en neemt de kans op sterfte toe. (http://www.wur.nl/nl/artikel/Ondervoeding_bij_ouderen.htm)

Naarmate men veroudert, wordt het moeilijk om voldoende eiwitten te consumeren om eiwitondervoeding te voorkomen. Het is daarom noodzakelijk om oplossingen te vinden die ouderen helpen hun optimale eiwitinname te realiseren. Dit proefschrift beschrijft onze inspanningen om eiwitinname van ouderen te vergroten door het gebruik van eiwitverrijkte maaltijden.

Door zowel professionals als ouderen te vragen naar de voorwaarden van zulke maaltijden, probeerden we dicht bij de wensen en behoeften te blijven van ouderen met risico op ondervoeding. Met deze kennis ontwikkelden we eiwitverrijkte maaltijden. Deze maaltijden bleken goed gewaardeerd te worden en leidden ook daadwerkelijk tot en hogere eiwitinname. Deze veelbelovende bevindingen wijzen erop dat we goed aansluiten bij de wensen en behoeften van ouderen. Wel wijzen we op drie voorwaarden voor een goede aanpak van ondervoeding: zorg voor bewustwording bij ouderen en professionals, maak taken rondom monitoring duidelijk voor een betere samenwerking tussen professionals en geef doelmatig eiwitverrijkte producten aan risicogroepen.

http://www.wur.nl/nl/activiteit/Aanpak-van-ondervoeding-en-eiwitverrijkte-maaltijden-voor-ouderen.htm
    29-11-2016 00:00
Kom je er niet uit?

Kom je er niet uit?

Wij helpen je graag via info@vital-cell-life.com.