Veilig gebruik van Melatonine supplementen

De laatste tijd is er in de media veel aandacht voor voedingssupplementen met melatonine. NPN, de brancheorganisatie van voedingssupplementen, zet zich al geruime tijd in voor veilig gebruik van voedingssupplementen met melatonine. In 2017 is een gebruiksadvies opgesteld om de consument te informeren over veilig gebruik van melatonine. Producenten en leveranciers worden geadviseerd om het gebruiksadvies over te nemen. Toch heerst er nog veel onduidelijkheid over de werking van melatoninesupplementen en het juiste gebruik ervan, vooral onder kinderen en jongeren.

Wanneer melatonine gebruiken?

Melatoninesupplementen zijn bedoeld om te gebruiken gedurende korte periodes. Een dosering van minimaal 1 mg melatonine helpt om sneller in slaap te vallen, bijvoorbeeld in een drukke periode. Het advies is om het supplement voor dit doel niet langer dan een aaneengesloten periode van 3 weken in te nemen. Ook is melatonine effectief bij een jetlag. Een dosering van minimaal 0,5 mg melatonine helpt om de gevoelens behorend bij een jetlag te verminderen.

Wetenschappelijk advies van EFSA

Beide effecten zijn bewezen geacht volgens de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA en opgenomen in de Europese Claimsverordening. De effecten mogen vermeld worden op de verpakking van producten met melatonine. Het advies van EFSA is om melatonine vlak voor het slapen gaan in te nemen. Dit zorgt voor een piek van melatonine in je bloed, wat helpt bij het sneller in slaap vallen. Tegenwoordig zijn er ook time-release melatonine supplementen op de markt, waarbij gedurende de nacht melatonine wordt afgegeven. Deze producten hebben een ander doseringsmoment dan voorgeschreven door EFSA. Verkeerd gebruik, door bijvoorbeeld time-release producten, kan risico geven op het verstoren van het slaap-waakritme.

Slaapproblemen bij kinderen

Melatoninesupplementen zijn niet bedoeld om zelf slaapproblemen bij kinderen te verhelpen. NPN raadt gebruik van melatonine af aan kinderen onder de 12 jaar, tenzij anders geadviseerd door een zorgprofessional. Wanneer er sprake is van een slaapprobleem is het belangrijk om een arts of deskundige te raadplegen. Soms liggen hier andere oorzaken aan ten grondslag, zoals laptop en mobiel gebruik vlak voor het slapen of stressklachten. Melatonine is in deze gevallen niet de oplossing.

Gebruiksadvies voor melatonine

NPN adviseert alle producenten en leveranciers van melatoninesupplementen om het gebruiksadvies van NPN over te nemen in reclame-uitingen en op verpakkingen, om zo veilig gebruik van voedingssupplementen met melatonine te stimuleren. Bekijk hier het gebruiksadvies.

Datum: 26 augustus 2019
  NPN     18-10-2019 12:24
Kom je er niet uit?

Kom je er niet uit?

Wij helpen je graag via info@vital-cell-life.com.